Koolhydraatarm, eiwitrijk, Paleo, Dash… wat moet je kiezen?

De wereld van diëten wordt dagelijks overspoeld door nieuwe diëten, inzichten en theorieën. Op zich een goede zaak, want zo is er volop keuze voor mensen die willen afvallen. Anderzijds ook lastig als je moeite hebt met beslissen. Als je de keuze hebt uit een koolhydraatarm dieet, een eiwitdieet, het Paleo dieet of het Dash dieet … Welke zou je dan moeten kiezen als je een verstandig besluit wil nemen?
Laat je verrassen door de volgende theorie: of je nu kiest voor Paleo, Dash, eiwitrijk of koolhydraatarm, je kiest eigenlijk voor hetzelfde. Want deze vier diëten hebben veel overeenkomsten en maar weinig verschillen.

Overeenkomsten

De belangrijkste overeenkomsten binnen een koolhydraatarm dieet, een eiwitdieet, het Paleo dieet en het Dash dieet zijn de volgende:

  • Binnen alle diëten ga je op zoek naar eiwitrijke voeding;
  • In elk dieet laat je koolhydraten zoveel mogelijk staan;
  • Je zoekt naar natuurlijke voeding, zonder bewerkingen en toegevoegde suikers en voedingsstoffen;
  • Vlees, vis, gevogelte en ei zijn de basis van de meeste recepten;
  • Voor vegetariërs zijn er vooral sojaproducten en producten op basis van peulvruchten;
  • Groenten en fruit spelen een belangrijke rol, evenals noten en zaden.

Welk dieet je ook kiest, je kunt met elk van deze vormen in korte tijd al heel veel gewicht verliezen. De kilo’s vliegen er zeker in de eerste weken vanaf. Daarna stagneert het vaak even, omdat de eiwitten hun werk gaan doen en spiermassa opbouwen. Je valt dan niet af in gewicht, komt misschien zelfs aan, maar verbrandt wel veel meer vet! Tot slot is het niet moeilijk om je streefgewicht vast te houden, als je goed in balans blijft en grotendeels koolhydraatarm, eiwitrijk of conform Dash en Paleo blijft eten.

Verschillen

De belangrijkste verschillen zitten hen voornamelijk in de benadering van de dieetvarianten. Zo kijken ze net even iets anders tegen voeding en gezondheid aan. Per dieet hebben we hieronder de verschillen zo duidelijk mogelijk in kaart gebracht:

  • – Het koolhydraatarm dieet richt zich op het minderen met koolhydraten en laat je meer eiwitten eten;
  • Het eiwitdieet richt zich op het meer eten van eiwitten ten koste van koolhydraten en verzadigde vetten;
  • Het Paleo dieet richt zich op het eten van eiwitten en minderen met koolhydraten en het loslaten van bewerkte producten (je blijft bij de natuurlijke bron van elk product);
  • Het Dash dieet richt zich niet op afvallen, maar op de totale gezondheid. Door het eten van koolhydraatarme en eiwitrijke producten help je je cholesterol en bloeddruk verlagen, word je gelukkiger en loop je minder kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Je kunt zien dat de verschillen hem vooral in de benadering zitten. Wanneer je een dieet wil volgen, maakt het dus helemaal niet uit. Al kunnen we wel zeggen dat er een gradatie is tussen de twee: strenge diëten en soepele diëten.

Strenge diëten

Het Paleo dieet en het Dash dieet zijn strenge diëten, want ze zetten het afvallen zeer strak aan. Je moet je houden aan strakke richtlijnen en mag daar niet van afwijken. Paleo is ook van het terug naar de oertijd gaan en wil het liefst dat je zelf producten jaagt en kweekt. Dat gaat voor veel mensen net wat te ver.

Soepele diëten

Het koolhydraatarme dieet en het eiwitdieet worden beschouwd als zogenaamde soepele diëten. Eet gewoon volgens de richtlijnen, maar zondigen mag zeker. Dit zijn prettige diëten waarmee je in korte tijd heel snel af kan vallen. Het is wel zaak dat je goede handreikingen krijgt, zoals een professioneel receptenboek.

Conclusie

Geen idee of je een koolhydraatarm dieet of een eiwitdieet moet gaan volgen? Paleo of Dash? In dit artikel heb je kunnen lezen dat er weinig verschillen en veel overeenkomsten zijn. Het gaat er meer om of je voor een streng dieet of een soepel dieet kiest. Door gewoon te variëren in voeding en proberen zo koolhydraatarm mogelijk te koken kom je al heel ver.

Plaats een reactie