Krachttraining om vet te verliezen

 

Lange tijd werd het mensen aangeraden om cardio-training te doen voor het verliezen van vet. De intensiteit van de cardiotraining zou zorgen voor een sneller verlies van calorieën dan bij krachttraining. Een half uur hardlopen op een hoge intensiteit laat de gemiddelde sporter tussen de 400 en de 500 calorieën verliezen. Dit zijn veel meer calorieën dan een half uur aan intensieve krachttraining waarmee de sporter ongeveer 200 tot 300 calorieën zal verliezen. Hierdoor bestaat het fabeltje nog steeds dat je met cardiotraining sneller af zou vallen dan met krachttraining. Dit is echter niet waar. Wat mensen vergeten? De herstelperiode.

Het geheim van de herstelperiode

Het lichaam, en dan met name de spieren, krijgen veel meer te verduren tijdens de intensieve krachttraining dan bij de cardiotraining. Bij de gemiddelde cardiotraining duurt de herstelperiode ongeveer 24 uur. De beenspieren hebben hierbij wel iets te verduren gehad, maar over het algemeen valt dit heel erg mee. Bij krachttraining worden de spieren veel vermoeider. Door de krachttraining ontstaan er hele kleine haarscheurtjes in de spieren. Dit moet het lichaam weer herstellen waarbij het een extra laagje krijgt om een volgende grote belasting beter aan te kunnen. Op deze manier werkt spiergroei. Na een dergelijke krachttraining heeft het lichaam zeker 48 uur nodig om te herstellen. Dit is al het dubbele van de 24 uur van de cardiotraining. Het herstellen van de spieren en de spiergroei heeft echter gedurende die 48 uur zeer veel energie nodig. Waar het die energie vandaan haalt? Calorieën! Krachttraining zorgt ervoor dat het lichaam tot wel 48 uur na de training nog steeds een vetverslindende machine is. Dit in tegenstelling tot na een cardiotraining. Deze hogere versnelling betekent gedurende 48 uur nog steeds extra calorieën verbranden!

Krachttraining en cardio samen voor het beste resultaat

Concluderend kunnen we zeggen dat, als we direct gaan meten na de training, de cardiotraining meer calorieën heeft verbrandt dan de krachttraining. Rekenen we de herstelperiode tot 48 uur er echter bij dan zijn er na de krachttraining veel meer calorieën verbrandt! Kijk dus altijd naar de lange termijn. Krachttraining zorgt voor sneller gewichtsverlies dan cardiotraining. Vlak de cardiotraining echter niet helemaal uit. Een combinatie van fitness en voeding is de oplossing tot vetverlies.

Voor meer geniale tips over bodybuilding, check deze site: bodybuilding tips

 

Plaats een reactie